P14:9

Spelregler 5 mot 5

Publicerad 2022-04-08 14:30
Vad gäller i 5 mot 5 fotboll? Vi har sammanställt det viktigaste.

Vi är nog många som spelat fotboll som små men på den tiden hade vi ju bara 7 eller 11-manna. Sen några år tillbaka tillämpar Stockholms Fotbollsförbund fler spelformer för att främja barnens utveckling. Som 8 och 9-åringar kommer killarna spela 5 mot 5 och då gäller en viss typ av regler. I St Eriks-cupen kör man även med "Gröna Kortet", vilket är ett sätt att försöka uppmuntra schysst uppförande bland spelarna.

Inspark/Utspark/Utkast 5 mot 5

Målvakten får inte göra utspark. Bollen ska sättas i spel genom en spark på liggande boll eller genom utkast från målvaktens händer. Sätter målvakten igång spelet på felaktigt sätt får målvakten göra om på nytt och på ett riktigt sätt. Målvakten får ta upp bollen med händerna när en medspelare passar bollen.

Retreatline

I 5 mot 5 ska motståndarna backa hem till egen planhalva då målvakten har bollen. Det här är för att främja passningsspelet hos det lag med som har bollen. Sätter målvakten igång spelet innan motståndarna hunnit backa hem fortsätter spelet.

Sidlinjespark

När bollen åker ut över sidlinjen sätts bollen i spel genom att spelaren driver eller passar bollen längst marken till en medspelare. Mål kan inte göras direkt från sidlinjespark. Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen.

Hörnspark

Mål kan inte göras direkt från hörnspark. Det andra lagets spelare ska stå minst 5 meter från bollen.

Frispark

Domaren dömer frispark för det ena laget när en spelare i det andra laget bryter mot en regel (tex knuffar, tacklas, fäller en annan spelare eller avsiktigt rör vid bollen med handen eller armen). Vid frispark sätts spelet igång genom att en spelare driver eller passar bollen på marken. Mål får inte göras direkt från frispark (man måste passa en medspelare).

Straffspark & Straffområde

Straffspark tillämpas inte då man inte har ett straffområde på en 5-manna plan. Målvakten får ta bollen med händerna i området nära det egna målet. Det området sträcker sig fem meter i sidled från vardera målstolpen och ca fem meter ut i planen. Tar målvakten bollen med händerna långt från sitt eget mål stoppar domaren spelet, visar målvakten var denna får ta med händerna och låter målvakten göra om.

Speltid

Speltiden är 3 x 10 minuter vid sammandrag (flera matcher under samma dag) och 3 x 15 minuter vid enskild match. Pauserna är maximalt fem minuter mellan perioderna.

Extra spelare vid stort underläge 5 mot 5

Vid 4 måls överläge till enda laget får det andra laget ta in ytterligare en utespelare. När det är likaläge ska extraspelaren tas ut.

Gröna Kortet

Grönt kort är matchens fair play-pris som delas ut av ledarna och går till en spelare i varje lag som utmärkt sig på ett schysst sätt. Två Gröna kort, ett till respektive lag, delas ut per match.