Sedan länge råder en allmän uppfattning i Sverige att alkohol och idrott inte hör ihop, ändå är det inte ovanligt att alkohol förekommer både i samband med idrottsevenemang och bland idrottsutövare.
Vi måste ta vår del av ansvaret för att minska alkoholproblemen i samhället. Det handlar inte enbart om ungdomar, utan också om vuxna dvs. spelare, ledare och i viss mån även föräldrar. Socialt utvecklade fritidsaktiviteter som fotboll minskar risken för alkoholproblem. Fotbollen, den största lagbollsporten i Sverige, når ut till väldigt många barn och ungdomar. Detta innebär att vårt sociala ansvar ökar och för barn och ungdomar och fotbollstränaren är en mycket viktig vuxen.
Tidig alkoholdebut ökar risken för missbruk senare i livet. Undersökningar visar att ungdomar som idrottar i förening dricker mindre alkohol än ungdomar i allmänhet. Ledare och tränares förhållningssätt, och att ungdomar stannar kvar inom idrotten högre upp i åldrarna, har betydelse för att främja en alkoholfri uppväxt. Undersökningar visar att alkohol kan försämra prestationsförmågan upp till cirka tre dygn efter alkoholintag.
Följande gäller i Boo FF, för samtliga medlemmar, såväl spelare, ledare, tränare samt styrelse:
Förebyggande arbete inom Boo FF: